Brødbakst
Enkelt surdeigs brød
middels
45min
1d og 2t
Antall brød
Ingredienser
surdeig starter
10 g
Basisingredienser
vann
350 g
mel
500 g
salt
12 g
Fremgangsmåte
1
Mat surdeigen
10t
Hvis surdeigen er klar til å brukes kan man hoppe over dette trinnet. Sjekk surdeigen ved å legge litt i et glass vann. Hvis deigen flyter er den klar til bruk. Bland 10 g surdeig starter , 100 g vann og 100 g mel . Beholderen må ikke være lufttett siden deigen kommer til å utvide seg. La stå i et rom på ca 25° i 8-10 timer. Test om deigen er klar for å brukes. Hvis ikke må den mates igjen.
2
Lag deigen
45min
Bland den aktive surdeig startern med 250 g vann som er ca 30 °C. Hell deretter i 400 g mel og miks til en gjeve røre. La røren hvile i ca 30 minutter på et sted som er ca 25 °C. Bland inn 12 g salt og elt deigen i 5-10 minutter.
3
Heving med stretch and fold
4t
La deigen stå og heve i 4 timer i 25°. I løpet av denne tiden skal du gjøre en stretch and fold ca. hvert 20 minutt til du har gjort 3-6 av dem. For å gjøre en stretch and fold tar du tak i enden av deigen, drar den oppover så den strekker seg, før du bretter den over deigen. Roter bollen 90° og gjenta prosessen til du har strukket deigen 4 ganger. Det er en stretch and fold.
4
Forming og langtidsheving
10t
Gjør klar hevekurvene. En brødform eller kjøkkenbolle fungerer også. Legg ett tørkle i kurven og dryss godt med hvetemel. Dryss litt hvetemel på benkeplaten og hell deigen forsiktig ut på benkeplaten. Del deigen i antall brød du skal lage. For å forme brødet bør deigen ha en oval/rektangel form der en av kortsidene er vendt mot deg. Brett deigen som en konvolutt: Ta tak i den siden som er nærmest deg og brett oppover mot midten av deigen. Ta tak i høyre side og strekk deigen litt mot høyre før du bretter deigen inn mot venstre slik at den overlapper midten. Gjenta på venstre side. Brett toppen av deigen mot bunnen. Lag en ball: Ta tak i bunnen av deigen og begynn å rulle deigen oppover til du har laget en ball. Skap litt mer spenn i deigen ved å holde rundt deigballen og dra den noen cm mot deg. Roter ballen litt og gjenta til du er fornøyd. Løft deigballen forsiktig opp, snu den på hodet, og legg den i hevekurven. Dryss med hvetemel på toppen og dekk for med tørkle eller litt plastikkfolie. Legg hevekurven i en plastpose og sett i kjøleskapet i 10-20 timer. Smaken utvikler seg mer jo lenger den står.
5
Stek brødet
60min
Ta brødet ut av kjøleskapet. Ta en ildfast gryte med lokk inn i ovnen og sett på 230 ºC. La gryten stå der inne i minst 15 minutter for å bli varm. Ta ut gryten og legg brødet oppi slik at den siden som lå ned i hevekurven nå blir toppen av brødet. Ta en skarp kniv og skjær ett snitt i deigen som er noen millimeter dypt. Snittet skal gå fra en ende av brødet og til den andre siden. Sett gryten i ovnen med lokket på og sett ned temperaturen til 200 ºC. La brødet stå i ovnen i ca 45 min. Når det er 15-20 minutter igjen av stekingen kan du ta av lokket for å få en mørkere og tykkere skorpe. Ta ut brødet og legg det på en rist. Brødet er klart til å spises etter ca 1 time.