Skip to content

Oppskrifter

Handleliste

Handlelisten er tom :(

Brødbakst

Enkelt surdeigs brød

middels
45min
1d og 2t

Antall brød

Ingredienser

surdeig starter

10 g

Basisingredienser

vann

350 g

mel

500 g

salt

12 g

Fremgangsmåte

1

Mat surdeigen

10t

  • Hvis surdeigen er klar til å brukes kan man hoppe over dette trinnet. Sjekk surdeigen ved å legge litt i et glass vann. Hvis deigen flyter er den klar til bruk.
  • Bland
    10 g surdeig starter , 100 g vann og 100 g mel . Beholderen må ikke være lufttett siden deigen kommer til å utvide seg.
  • La stå i et rom på ca 25° i 8-10 timer.
  • Test om deigen er klar for å brukes. Hvis ikke må den mates igjen.

    2

    Lag deigen

    45min

  • Bland den aktive surdeig startern med
    250 g vann som er ca 30 °C.
  • Hell deretter i
    400 g mel og miks til en gjeve røre.
  • La røren hvile i ca 30 minutter på et sted som er ca 25 °C.
  • Bland inn
    12 g salt og elt deigen i 5-10 minutter.

    3

    Heving med stretch and fold

    4t

  • La deigen stå og heve i 4 timer i 25°. I løpet av denne tiden skal du gjøre en stretch and fold ca. hvert 20 minutt til du har gjort 3-6 av dem.
  • For å gjøre en stretch and fold tar du tak i enden av deigen, drar den oppover så den strekker seg, før du bretter den over deigen. Roter bollen 90° og gjenta prosessen til du har strukket deigen 4 ganger. Det er en stretch and fold.

    4

    Forming og langtidsheving

    10t

  • Gjør klar hevekurvene. En brødform eller kjøkkenbolle fungerer også. Legg ett tørkle i kurven og dryss godt med hvetemel.
  • Dryss litt hvetemel på benkeplaten og hell deigen forsiktig ut på benkeplaten.
  • Del deigen i antall brød du skal lage.
  • For å forme brødet bør deigen ha en oval/rektangel form der en av kortsidene er vendt mot deg.
  • Brett deigen som en konvolutt: Ta tak i den siden som er nærmest deg og brett oppover mot midten av deigen. Ta tak i høyre side og strekk deigen litt mot høyre før du bretter deigen inn mot venstre slik at den overlapper midten. Gjenta på venstre side. Brett toppen av deigen mot bunnen.
  • Lag en ball: Ta tak i bunnen av deigen og begynn å rulle deigen oppover til du har laget en ball. Skap litt mer spenn i deigen ved å holde rundt deigballen og dra den noen cm mot deg. Roter ballen litt og gjenta til du er fornøyd.
  • Løft deigballen forsiktig opp, snu den på hodet, og legg den i hevekurven. Dryss med hvetemel på toppen og dekk for med tørkle eller litt plastikkfolie.
  • Legg hevekurven i en plastpose og sett i kjøleskapet i 10-20 timer. Smaken utvikler seg mer jo lenger den står.

    5

    Stek brødet

    60min

  • Ta brødet ut av kjøleskapet.
  • Ta en ildfast gryte med lokk inn i ovnen og sett på 230 ºC. La gryten stå der inne i minst 15 minutter for å bli varm.
  • Ta ut gryten og legg brødet oppi slik at den siden som lå ned i hevekurven nå blir toppen av brødet.
  • Ta en skarp kniv og skjær ett snitt i deigen som er noen millimeter dypt. Snittet skal gå fra en ende av brødet og til den andre siden.
  • Sett gryten i ovnen med lokket på og sett ned temperaturen til 200 ºC.
  • La brødet stå i ovnen i ca 45 min. Når det er 15-20 minutter igjen av stekingen kan du ta av lokket for å få en mørkere og tykkere skorpe.
  • Ta ut brødet og legg det på en rist. Brødet er klart til å spises etter ca 1 time.